Det er ganske simpelt: Når du er træt, fungerer du ikke effektivt. Selvom der ikke findes et magisk antal timer gældende enhver, er der ingen argumenter mod mellem seks og ni timers søvn hver nat. Flere faktorer påvirker nattesøvnen. En god nats søvn er afhængigt af at finde de rette omstændigheder og lytte til sit indre ur.
Nedenfor er listet 8 tips, som får din nattesøvn på rette spor:
- Sollys
Dagslyset i løbet af arbejdsugen inspirerer mennesker til mere bevægelse. Ansatte med vinduesplads er mere udhvilede. Et studie konkluderede, at dagslys „kan være fundamentalt afgørende til at forbedre produktiviteten og helbredet af kontormedarbejdere samt de lokalsamfund, hvor de arbejder og bor“. For at få så meget dagslys som muligt, bevæg dig udenfor, nyd frokosten udenfor, eller foretag telefonopkald udenfor.
- Sport
Fordelene ved regelmæssig motion virker endeløse – det kan reducere stress og angst, mindske risikoen for en række sygdomme, og generelt set bringe glæde. Studier antyder, at daglig motion også kan forbedre søvnkvaliteten. Regelmæssig fysisk aktivitet kan hjælpe dig til at falde hurtigere i søvn og til en dybere søvn. Du må bare passe på ikke at motionere lige før sengetid, for ikke at have et alt for højt energiniveau til at kunne falde i søvn.
- Rutine
Opretholdelse af en regelmæssig søvnrutine har mange fordele for dit fysiske og mentale helbred. Når du ikke har en regelmæssig søvnrytme, kan du opleve koncentrationsbesvær samt føle dig mindre energisk og glemsom. Gå i seng samme tid hver aften og stå op samme tid hver morgen, også i weekenderne.
- Middagslur
Nogle mennesker sværger ved middagslur, hvorimod andre mener en lur i løbet af dagen forstyrrer deres nattesøvn. Middagslur kan være gavnlig eller skadelig afhængigt af, hvordan vi bruger den. Generelt set forstyrrer små lur ikke nattesøvnen. En gavnlig lur burde ikke vare mere end 20 minutter og optimalt finde sted mellem kl. 13-16. Længere lure i løbet af dagen kan til gengæld forstyrre nattesøvnen.
- Koffein
For at undgå misforståelser, understøtter vi da fuldt ud kaffepauser i løbet af dagen, men tidspunktet er afgørende. Koffeinholdige drikke såsom kaffe, te og sodavand kan stimulere, så de forstyrrer søvnrytmen. Prøv at undgå koffein otte timer før sengetid. Prøv hellere at vælge drikke, såsom kamille/lavendel te eller varm mælk, som beviseligt hjælper med nemmere at falde i søvn.
- Afslapning
Det gælder for mange af os, at så snart hovedet rammer hovedpuden, begynder tankerne at myldre. Vi tænker på dagens begivenheder, morgendagens gøremål osv. En ting er sikker: når du er stresset, forbliver du vågen. Sørg for en stund til at slappe af lige før sengetid. Find dig til rette, sluk lysene, tænd for levende lys, læs i en bog, tag varmt bad, eller meditér. Afslapning før sengetid hjælper til at kontrollere stress og vil resultere i bedre nattesøvn.
- Mørke
En nøglefaktor i søvnregulering er eksponeringen til lys og mørke. Efter et af de seneste studier, har mennesker, som bliver lyspåvirkede i høj grad, tendens til at vågne forvirret i løbet af natten og opleve træthed dagen efter. Lysforurening findes i hver storby verden over. Overdreven lyseksponering i løbet af natten kan påvirke menneskets funktion i løbet af dagen og øge risikoen for overdreven træthed. Hvis lyset strømmer gennem vinduerne i løbet af natten, må du overveje opsætning af mørklægningsgardiner eller brug af sovemaske.
- Elektronik
En af de bedste måder til at sove bedre er at slukke for teknologien især inde på soveværelset. Vores mobiltelefoner, tablets, fjernsynsapparater og computere holder os fra at falde i søvn og sove godt. Den fysiske aktivitet ved at svare på en e-mail får din krop til at reagere anspændt. Når du er stresset, kan din krop afreagere med en „kæmp eller flygt“ reaktion og som en konsekvens udskille kortisol, et stresshormon, som forstyrrer søvnen. Lad din elektronik blive ude af soveværelset og prøv at begrænse brugen af den en time inden sengetid.
Konklusion
Søvnen spiller en nøglerolle i dit helbred.
En række studier har påvist, at manglende søvn er relateret til øget risiko for overvægt i 89% af børn og 55% af voksne. Andre studier viser, at mindre end 7-8 timers søvn per dag øger risikoen for hjertesygdomme og type 2 diabetes.
Ønsker du optimalt helbred og velbefindende, lad søvnen blive din topprioritet og følg de ovennævnte tips. Når alt andet glipper, må du huske, at der findes særlig behandling af dårlig søvn. I det tilfælde er det vigtigt at konsultere en kvalificeret søvnspecialist.